keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Tavoitteellinen golfharjoittelu talvella, iso mahdollisuus kehittyä!


Kesä takana ja uutta odotellessa

Kesän golfit ovat pitkälle pelattu ja osa laittaa mailat naftaliiniin autotallin nurkkaan. 5% pelaajista suuntaa katseensa jo seuraavaan kauteen talviharjoittelun merkeissä. Ohjelmassa heillä on lyöntiharjoittelua ja oman kehon kuntoon laittoa, kukin omalla tyylillään. Osa klubipelaajista harjoittelee opettajan kanssa pitkäjänteisesti kuten tanssikandidaatit Tanssii Tähtien Kanssa-ohjelmassa. Jotkut taasen hakkaavat palloa vuodesta toiseen päättömästi ilman päämäärää tai ymmärrystä mitä pitäisi tehdä. Loput 95% prosenttia jälleen odottavat että salama iskisi swingin kuntoon kertaiskulla ja peli sujuisi kuin salsa. Jos sinä saisit valita niin miten sinä viettäisit talvesi jos haluaisit kehittyä golfpelissä?

Klubipelaajan opetus ja valmennus 

Opetuksen ja valmennuksen maailmassa Suomen talvi on loistava ajankohta laittaa perusasioita kuntoon jolloin meidän ei tarvitse keskittyä samanaikaisesti pelin tuloksiin vaan pystymme keskittymään rauhassa pitkäjänteisesti omien pelitaitojen kehittämiseen. Näin meillä on mahdollisuus antaa muutoksen tapahtua rauhassa. Valitettavasti muutos vaan on monelle aika pelottava juttu. Talven harjoittelussa meillä on siis mahdollisuus laajentaa omaa ymmärtämystä esimerkiksi miten juuri minun tulisi lyödä palloa. Tässä on hyvä käyttää apuna ammattiauttajaa. Mieli ohjaa kehon toimintaa, joten ajatusten ja sitä kautta ymmärryksen laajentaminen on oleellinen asia. Kun ymmärrys on tapahtunut tulee meidän harjoitella. Uuden oppiminen ja vanhan muuttaminen vaatii hieman sitoutumista päämäärään ja tähän on hyvä varata omassa aikataulutuksessa aikaa. Oppiminen vaatii oman aikansa ja vanha pätee golfissakin että ei kannata yrittää juosta ellei osaa kävellä. Mikäli jostain syystä lyönti ei kulje vaikka olemme harjoitelleet säännöllisesti ja sitoutuneesti, on tarkistettava onko kehossa jotain sellaista mikä estää meitä tekemästä meidän pyytämää asiaa. Mikäli näin on niin kehitetään kehon toimintaa esim. liikkuvuutta, voimaa tai motoriikkaa. Vaihtoehtona on myös etsiä reitti millä esteen voi kiertää ja päästään sitä kautta haluttuun lopputulokseen. Tämä sama kaava toimii valmennuksessa niin pitkäjänteisesti isomman tavoitteen ympärillä kuin yksittäisen opetustunninkin sisällä. Olenko ymmärtänyt, olenko harjoitellut, toimiiko keho?

Mistä liikkeelle?

Harjoitteluun on aina kuulunut osaltaan testaus, jolloin tiedämme oman tasomme ja tarvittavat kehityskohteemme. Miten meidän lyönti tai kehomme toimii, mitä käytännössä tapahtuu ja mitä me pystymme tekemään, mitkä ovat vahvuutemme? Muun muassa Trackman lyöntitutkan tai Foresight lyöntianalysaattorin avulla voimme kartoittaa mitä lyönnissä tai pallolle todellisuudessa tapahtuu. Näin voimme erottaa faktan fiktiosta. Lisäksi Trackmanissa on erilaisia testejä lähipeliin ja pitkään lyöntiin jolloin voimme tarkastella nykytilaa ja seurata tasomme kehittymistä lyöntipituuden ja tarkkuuden osalta. Kehon kartoitukseen ja sen toiminnan  kehittämiseen käytetään yleisesti golfissa TPI kehontoimintakykytestejä. Niillä kartoitetaan vahvuudet ja heikot lenkit golfin näkökulmasta ja annetaan jokaiselle henkilökohtainen harjoitusohjelma kehon kehittämiseen. Video auttaa paljon ihmisiä ymmärtämään mitä tapahtuu, mutta video yhdistettynä Trackmanin tai Foresightin kanssa on loistava kombinaatio yhdistettynä opettajan vankkaan ammattitaitoon. Näiden kartoitusten kautta voimme laatia suunnitelman toimista millä saamme pelimme seuraavalle tasolle, mitä, milloin ja miten. 
Tavoitteellinen talviharjoittelu on itsestään selvyys kilpapelaajille ja uusimmasta teknologiasta on hyötyä heidän testaukselleen ja kehitykselleen mitä suuremmassa määrin. Samaa voidaan käyttää myös klubipelaajien kanssa heidän kehityksensä mittaamiseen.Olit sitten kilpapelaaja tai klubipelaaja, mieti mitkä ovat omat tavoitteesi ensi kesäksi, tee oma suunnitelma ja ryhdy toimeen oman pelisi kehittämiseksi.

Suurin osa Suomalaisista PGA Pro opettajista järjestää talven aikana järjestelmällistä talviharjoittelua. Kysy oman seurasi prolta ”miten sinä voit auttaa minua viemään pelini seuraavalle tasolle”. Mikäli hän ei osaa vastata niin kysy naapuriseuran prolta. Kun itselläsi on selkeät ajatukset mitä haluat saavuttaa niin sopivan pron löytäminen ei ole vaikeaa. Meitä ammattitaitoisia proffia on rakkaassa Suomen maassa toistasataa joten rohkeasti etsimään se oma ammattiauttaja avuksi oman pelisi kehittäjäksi.

Empiirisen tutkimusten mukaan pelaajat nauttivat pelistään enemmän kun lyövät palloa pidemmälle, tarkemmin ja helpommin. Kuulutko sinä heihin?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti